mykonostv.gr
3648357
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Υπό πίεση» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Τι αλλάζει στο τεκμαρτό εισόδημα

Κοινοποίηση

Τρεις αλλαγές που αφορούν στο τεκμαρτό εισόδημα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, μετά την πληθώρα σχολίων που δέχθηκε κατά την δημόσια διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ. (κλικ εδώ).

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 2.300 σχόλια και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζει ορισμένες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν την φιλοσοφία και την στόχευση του.

Όπως σχολίασε σχετικά ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τα τελευταία σενάρια επεξεργάζονται κυρίως τους τρόπους υπολογισμού της ελάχιστης αμοιβής «ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».

Οι αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο είναι οι εξής:

1. Προσαύξηση τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου

Όπως αποτυπώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Ωστόσο, εξετάζεται το σενάριο να «ψαλιδιστούν» οι συντελεστές για τους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται προσαύξηση:

  • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

2. Μαχητότητα τεκμηρίου

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζεται η μαχητότητα του τεκμηρίου για τους επαγγελματίες που μπορούν να αποδείξουν οτι αποτελούν «εξαίρεση».

Στο επικαιροποιημένο νομοσχέδιο θα ορίζεται ρητά ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητήσουν άρση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός τους κατόπιν φορο-ελέγχου, ο οποίος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι περιπτώσεις που το τεκμήριο είναι μαχητό, όπως η στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).

3. Μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα για συγκεκριμένες κατηγορίες

Για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μειωμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με δωδεκατημόρια ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας.

Επίσης ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο νόμου πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας, προκειμένου να ψηφισθεί πριν το τέλος του έτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε λήγει η προθεσμία – Πως γίνεται η αίτηση

Μύκονος: Έκλεβε καταστήματα και έπαιρνε το καταγραφικό και τις κάμερες!

Ν. Κεραμέως: Στο 9% από 9,8% μειώθηκε η ανεργία – Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την τόνωση της απασχόλησης