mykonostv.gr
Mykonos Afthereta
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΥΚΟΝΟΣ

Μύκονος: Στον «πάγο»… για έξι μήνες η έκδοση νέων αδειών

Κοινοποίηση

Σειρά παρατάσεων σε οικοδομικές άδειες, αλλά και στην αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης σε Μύκονο και Υμηττό, προβλέπει ειδική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία προστέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, μεταφέρεται για ένα ακόμη εξάμηνο το χρονικό όριο που είχε τεθεί για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου, το οποίο λήγει στα τέλη του έτους. Η αρχική αναστολή είχε θεσπιστεί τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από το πολεοδομικό …θρίλερ που εκτυλίχθηκε στο νησί με την επίθεση στον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων από τη «μαφία» των αυθαιρέτων του νησιού. Ειδικότερα, έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) Δήμου Μυκόνου και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2024 αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμού περιοχές του νησιού.

Οικοδομικές άδειες: Oι μικροί ιδιοκτήτες οι… μεγάλοι χαμένοι στην εκτός σχεδίου δόμηση

Από την αναστολή εξαιρούνται οι περιπτώσεις έκδοσης εργασιών μικρής κλίμακας, ενημέρωσης οικοδομικών αδειών, αναθεώρησης οικοδομικών αδειών για αλλαγή επιβλέποντος, οι εκδόσεις για τις περιοχές των εγκεκριμένων οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων (ΕΣΧΑΣΕ), και η έγκριση εκτέλεσης κατεδάφισης κατασκευών ή κτιρίων, κατεδάφιση αυθαιρέτων κλπ.

Για ένα εξάμηνο παρατείνεται και η προθεσμία αναστολής οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό. Αφορά στην αναστολή της έκδοσης προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, οικοδομικών αδειών, εγκρίσεων εργασιών μικρής κλίμακας και της εκτέλεσης κάθε οικοδομικής εργασίας έως τη θεσμοθέτηση του νέου Προεδρικού Διατάγματος περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων και πάντως όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2024. Από την αναστολή εξαιρείται η έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων και η εκτέλεση εργασιών για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών, καθώς και η διαμόρφωση υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων στη Δημοτική Ενότητα Βούλας.

Παρατάσεις ισχύος οικοδομικών αδειών

Παράλληλα, δίνεται παράταση ενός έτους για τον εκσυγχρονισμό και την κτιριακή επέκταση, σε νομίμως υφιστάμενες χρήσεις κτιρίων ή εγκαταστάσεων, οι οποίες διατηρούνται, καθώς και σε χρήσεις, οι οποίες προβλέπονται από οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί, βάσει διατάξεων του νόμου 2831/2000 (άρθρο 26) που προέβλεπε, υπό προϋποθέσεις, την εφαρμογή προγενέστερων διατάξεων, παρά τις τροποποιήσεις πολεοδομικών διατάξεων, κανονισμών κλπ. που ενδέχεται να έγιναν μετά το 2000.

O εκσυγχρονισμός και η κτιριακή τους επέκταση μπορεί να γίνεται με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο έγκρισης της παρέκκλισης, μετά από έγκριση του αρμόδιου φορέα. Η επέκταση σε όμορο ακίνητο του ίδιου ιδιοκτήτη, επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση, ότι αυτό αποκτήθηκε έως την 28η Ιουλίου 2022. Η παράταση ισχύει ακόμη για εργασίες συντήρησης, επισκευής, ενεργειακής αναβάθμισης και διαρρυθμίσεων των κτιρίων, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη λειτουργική τους αναβάθμιση, την ασφάλεια και την υγιεινή όσων ζουν ή εργάζονται σε αυτά.

Επίσης, η ισχύς οικοδομικών αδειών κτιρίων ή εγκαταστάσεων του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα ή κτιρίων των οποίων οι μελέτες τους προέκυψαν έπειτα από Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και είχαν εκδοθεί βάσει του Προεδρικού Διατάγματος για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών (Δ΄ 795 / 8.7.1993), επιμηκύνεται για μια διετία, ήτοι έως τις 31.12.2025, ακόμα και αν έχουν λήξει.

Πήγη:syrostoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια

Βασιλιάς Κάρολος: Ποια κατάρα κυνηγάει τον μακροβιότερο διάδοχο στην ιστορία της Βρετανίας; Από μια απλή επέμβαση προστάτη στον καρκίνο

Νέα μελέτη: Η υβριδική εργασία κάνει καλό στην υγεία