mykonostv.gr
Img 9320
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΥΚΟΝΟΣ

Μύκονος: Σε τιμή… «Black Friday» ξανά στο σφυρί το «πριγκιπικό» ακίνητο στη Χώρα

Κοινοποίηση

Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επανήλθε το «δημοφιλές» ακίνητο στη Χώρα της Μυκόνου, που ανήκε εξ αδιαιρέτου και σε έναν… πρίγκιπα.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα προνομιακά λόγω θέσης, παίχτηκε ένα «θρίλερ» γύρω από την τιμή εκκίνησης καθώς ξεκίνησε από τις 660.000 ευρώ, μετά υπερδιπλασιάστηκε στα 1,3 εκατ. ευρώ στη συνέχεια έπεσε στα 1.040.000 ευρώ και τώρα έχει υποχωρήσει περαιτέρω στις 865.000 ευρώ, με βάση νεότερη έκθεση εκτίμησης που έγινε τον Μάιο του 2023.

Με αυτή την τιμή εκκίνησης και με επισπεύδουσα την Intrum, έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 10 Ιανουαρίου 2024, εάν βέβαια μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για αναστολή.

Το ακίνητο και το «σκαμπανέβασμα» της τιμής

Πρόκειται για ένα ακίνητο στο κέντρο της Χώρας και επί των οδών Ματογιάννη και Καλογερά, δηλαδή στο πιο εμπορικό σημείο, όπου κυριαρχούν καταστήματα γνωστών fashion brands.

Το ακίνητο ανήκε εξ αδιαιρέτου στους επιχειρηματίες Σταύρο Μεγακλή και Karl Egon Fricbrich Prinz Zu Furstenberg, οι οποίοι διατηρούσαν από το 2000 την Furstenberg Boutique στην Ακτή Καμπάνη. Οι δύο επιχειρηματίες τον Οκτώβριο του 2007 προχώρησαν στην αγορά του ακινήτου με δανεισμό και οι δόσεις του δανείου εξυπηρετούνταν κανονικά. Ωστόσο κάποια στιγμή το 2015, εν μέσω οικονομικής κρίσης, άρχισαν οι καθυστερήσεις των αποπληρωμών και περίπου το 2017- 2018 σταμάτησαν εντελώς.

Το ακίνητο άρχισε να βγαίνει στο σφυρί από τον Ιανουάριο του 2020 με τιμή εκκίνησης 660.000 ευρώ. Ακολούθησε ανακοπή και τον Οκτώβριο του 2020 βγήκε με τιμή 1,3 εκατ. ευρώ. Το τρίτο σφυρί χτύπησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, με τον πήχη πάλι στα 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά υπήρξε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Ακολούθησε άλλος ένας πλειστηριασμός στις 18 Νοεμβρίου 2022 με την τιμή να έχει μειωθεί κατά 20%, στα 1.040.000 ευρώ, αλλά οδηγήθηκε σε αναστολή. Τώρα, όμως, επανήλθε με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 175.000 ευρώ, στις 865.000 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός αφορά το ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας εκάστου των δύο οφειλετών για:

-μια οριζόντια ιδιοκτησία (ανώγειος οικία) που καταλαμβάνει τον πρώτο όροφο διώροφης οικοδομής, που βρίσκεται στην οδό Ματογιάννη και έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο εκτάσεως 109,30 τ.μ. και στο ισόγειό της βρίσκονται δύο καταστήματα.

-ένα ακόμη δωμάτιο με πατάρι και τη βεράντα του (δώμα του ισογείου), τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πρώτο όροφο, πάνω από το ισόγειο μιας άλλης οικοδομής.

Ειδικότερα, η ανώγειος οικία αποτελείται από πέντε χώρους (σάλα, τραπεζαρία, κουζίνα και δύο δωμάτια) με πατάρι, τα οποία έχουν συνολικό εμβαδόν (χωρίς το πατάρι) 96,72 τ.μ. Το έτερο δωμάτιο με πατάρι και τη βεράντα του, τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πρώτο όροφο, πάνω από το ισόγειο μιας άλλης οικοδομής έχουν μαζί με το παρακείμενο λουτρό στο «καταστέγι» εμβαδόν 56,50 τ.μ.

Για τη γενικότερη κατάσταση του ακινήτου αναφέρεται ότι είναι πολύ καλή, ενώ σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία «βρίσκεται σε οικόπεδο εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου στη συμβολή των οδών Ματογιάννη, Μαλαματένιας και Καλογερά, στην πιο εμπορική περιοχή της πόλης. Οι χρήσεις στην περιοχή είναι εμπορικές με πλήθος εμπορικά καταστήματα γνωστών ελληνικών και ξένων οίκων αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυρίως μπαρ και εστιατόρια)» Όπως τονίζεται, τα μισθώματα των καταστημάτων είναι πολύ υψηλά.

Το δάνειο και η περιπέτεια

Η περιπέτεια για τους δύο επιχειρηματίες ξεκίνησε λόγω του δανείου που έλαβαν το 2007 από την Τράπεζα Κύπρου και το υπόλοιπο του οποίου από το 2014 πέρασε στις λεγόμενες οριστικές καθυστερήσεις. Έτσι, με διαταγή πληρωμής του δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου επιβλήθηκε κατάσχεση για ποσό 450.000 ευρώ το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης, ύψους 686.183,88 ευρώ.

Κάπως έτσι το ακίνητο πήρε τον δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με προγραμματισμό για τις 22 Ιανουαρίου 2020 και με τιμή πρώτης προσφοράς 660.000 ευρώ. Οι οφειλέτες κατέθεσαν ανακοπή το Νοέμβριο του 2019 κατά της τότε επισπεύδουσας Τράπεζας Πειραιώς (ως ειδικής διαδόχου της Τράπεζας Κύπρου), επικαλούμενοι ότι η περιγραφή του ακινήτου είναι ελλιπής και η αξία του μεγαλύτερη. Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο προέκυψε ότι η κατασχεθείσα οριζόντια ιδιοκτησία δεν είναι κατάστημα, όπως αναφέρει η παλαιότερη έκθεση εκτίμησης, αλλά οικία, «η δε βεράντα αυτής, έχει αλλάξει χρήση και πλέον είναι δωμάτιο».

Κατά την κρίση του δικαστηρίου «το γεγονός ότι πλέον δεν υφίσταται βεράντα αλλά ένα επιπλέον δωμάτιο στην ως άνω οικία, ακόμη και χωρίς να έχει υπαχθεί σε τακτοποίηση, επαυξάνει την αξία του ακινήτου, καθώς δεν αναιρείται η δυνατότητα ένταξης του αυθαιρέτου τμήματος σε σχετικό νόμο περί τακτοποίησης». Επιπλέον, από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες πιθανολογήθηκε ότι το ακίνητο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καινούργια κουφώματα και είναι προσεγμένο.

Κατόπιν αυτών και λαμβάνοντας υπόψη ότι «βρίσκεται στην εμπορικότερη θέση του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου στη συμβολή των οδών Ματογιάννη, Μαλαματένιας και Καλογερά, ότι πρόκειται για διαμέρισμα πρώτου ορόφου ανακαινισμένο και προσεγμένο, σύμφωνα με τα μυκονιάτικα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής, ότι η βεράντα έχει αλλάξει χρήση και πλέον είναι δωμάτιο, με αποτέλεσμα η συνολική επιφάνεια της οικίας να είναι 153,22 τ.μ.», το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου στις 20 Δεκεμβρίου 2019 έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή διατάσσοντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 1,3 εκατ. ευρώ από 660.000 ευρώ.

Με αυτή την τιμή πρώτης προσφοράς ήταν να βγει το ακίνητο στο σφυρί στις 22 Ιανουαρίου 2020, ωστόσο ο πλειστηριασμός ανεστάλη. Στις 7 Οκτωβρίου 2020 ξαναβγήκε, με τον πλειστηριασμό να εμφανίζεται ως «ολοκληρωμένος». Ωστόσο, στη συνέχεια το δάνειο μεταβιβάστηκε στην Intrum και ακολούθησε το επόμενο σφυρί, η νέα αναστολή και τώρα ο πλειστηριασμός για τις αρχές Ιανουαρίου.

Πήγη:mykonosvoice.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μοντέλο… Μυκόνου για τα νέα αυθαίρετα σε ολόκληρη τη χώρα

Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Γ. Γεραπετρίτης στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-ASEAN: «Έχουμε κοινό συμφέρον να προωθήσουμε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας»