mykonostv.gr
Pleistiriasmops Akinitonn 696x424
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΚΛΑΔΕΣΜΥΚΟΝΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μύκονος: Ποιος «χάνει» προνομιακό οικόπεδο 14 στρεμμάτων στο Φανάρι

Κοινοποίηση

Στη δίνη των πλειστηριασμών εξακολουθεί να βρίσκεται η οικογένεια Πατρώνη, η οποία μέσω διαφόρων εταιρειών ελέγχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ έχει απωλέσει την τελευταία διετία διάφορα ακίνητα, στην Αθήνα, τη Σύρο, τη Μύκονο και άλλες περιοχές.
Αν και ορισμένα σφυριά που ήταν προγραμματισμένα για το προηγούμενο διάστημα οδηγήθηκαν σε αναστολή, τώρα η εν λόγω οικογένεια επανέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για μία ακόμη ιδιοκτησία της στο «νησί των ανέμων».

Πρόκειται για ένα προνομιακό αγροτεμάχιο 14 στρεμμάτων που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Μυκόνου, στη θέση «Σταροβούρλα-Φανάρι» και έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 27 Σεπτεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 1.433.000 ευρώ.

Επισπεύδουσα είναι η Intrum και ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας «Μάρσα Οικοδομική, Κατασκευαστική, Τεχνική», η οποία εκπροσωπείται από την κα Καλλιόπη Πατρώνη.

Η κατάσχεση έγινε για 300.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου «με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος της επισπεύδουσας, για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού, με άλλη αναγκαστική κατάσχεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό», όπως αναφέρεται.

Τα προνομιακά χαρακτηριστικά του οικοπέδου
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού κοντά στο κύριο λιμάνι. Είναι περιοχή κυρίως δεύτερης τουριστικής κατοικίας, και μικρών τουριστικών μονάδων.

Ειδικότερα, πρόκειται για αδόμητη έκταση επιφάνειας βάσει τίτλου 13.943 τ.μ. και βάσει τοπογραφικού 13.919,90 τ.μ. Το αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός Γ.Π.Σ., εκτός ορίων οικισμού και εκτός σχεδίου πόλεως.

Το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση και βρίσκεται εντός της περιοχής στην οποία επιτρέπεται η οικοδόμηση κατοικίας, τουριστικών κατοικιών, κτιρίων εκπαίδευσης-υγείας, πρατηρίων βενζίνης, γεωργικών αποθηκών, αντλητικών εγκαταστάσεων, υδατοδεξαμενών, φρεάτων, εμπορικών καταστημάτων ή επαγγελματικών εργαστηρίων χαμηλής όχλησης, γεωργοκτηνοτροφικών κτιρίων χαμηλής όχλησης, κτιρίων συνάθροισης κοινού και πολιτιστικών λειτουργιών και υποσταθμού της Δ.Ε.Η. κλειστού τύπου.

Με τη χρήση κατοικίας I τουριστικής επιπλωμένης έπαυλης είναι δυνατόν να οικοδομηθούν 339 τ.μ.

Από τους αναρτημένους δασικούς χάρτες προκύπτει ότι το αγροτεμάχιο δεν έχει δασικές δεσμεύσεις καθώς είναι χαρακτηρισμένο ως ΠΑ δηλαδή ως έκταση με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού ως μη δασική.

Ακόμη, από τα προσκομισθέντα στοιχεία συνάγεται ότι το αγροτεμάχιο, σύμφωνα με τους νέους όρους δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου (ΦΕΚ 243 ΝΟ8-03-2005), ανήκει στην ζώνη Ζ.Ο.Ε. .( 2.3α 9)1 στην οποία επιτρέπεται η κατασκευή κατοικίας με την ίδια επιφάνεια εντός σ.δ. με τους παλιούς όρους δόμησης. Όπως τονίζεται, η περιοχή είναι από τις προνομιούχες του νησιού γιατί εξακολουθεί να επιτρέπεται η χρήση της κατοικίας αλλά και οι τουριστικές χρήσεις σε γήπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Έτσι, στην ζώνη ΖΟΕ .( 2.3α 9)1 επιτρέπεται να κατασκευασθούν με αρτιότητα γηπέδου 4.000 τ.μ. κατοικίες, τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, κτίρια εκπαίδευσης-υγείας, αναψυκτήρια, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης αναψυχής με την σύμφωνη γνώμη του οικείου ΟΤΑ. Επίσης επιτρέπεται η κατασκευή κλειστών θέσεων στάθμευσης συνολικής επιφανείας 25 τ.μ. ανά γήπεδο και απαγορεύεται στο τμήμα του κτιρίου που κατασκευάζεται όροφος η κατασκευή υπογείου. Ειδικότερα για τα κτίρια κατοικιών, απαγορεύεται η κατασκευή υπογείου εκτός και αν έχει χρήση υδατοδεξαμενής.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, οι αξίες των αδόμητων γηπέδων στην περιοχή που ανήκουν στην ζώνη Ζ.Ο.Ε. (2.3α.9) και είναι άρτια και οικοδομήσιμα, μέχρι την έναρξη της οικονομικής κρίσης ήταν ανοδικές. Οι αξίες παρουσίασαν πτώση μετά από την έναρξη της κρίσης μέχρι τα τελευταία 2 με 3 έτη, και έκτοτε παρουσιάζουν άνοδο. Το γεγονός ότι στην περιοχή μπορούν να κατασκευασθούν τόσο κατοικίες όσο και τουριστικά καταλύματα την καθιστά ελκυστική στους επενδυτές.

Τα βάρη της ιδιοκτησίας
Παρά τα προνομιακά χαρακτηριστικά της, η συγκεκριμένη ιδιοκτησία κουβαλάει και ορισμένα βάρη, όπως:
-Προσημείωση υποθήκης ποσού 5.100.000 ευρώ υπέρ Τράπεζας Κύπρου από 17-3-2009 που μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς στις 21-10-2014 και εν συνέχεια ετράπη ολικώς σε υποθήκη.
-Προσημείωση υποθήκης ποσού 264.840,83 ευρώ υπέρ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από 25-05-2012 που μεταβιβάστηκε στην «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση» στις 10- 3-2022.
–Κατάσχεση ποσού 300.000 ευρώ στις 7-2-2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συλλήψεις στη Μύκονο για παραβάσεις σε επιχειρήσεις

Ηλεκτρονικά η δήλωση απώλειας Διαβατηρίου μέσω του gov.gr

Σοκαριστικό τροχαίο: Σκοτώθηκε η μάνα, τραυματίστηκε το παιδί