mykonostv.gr
Greece Sotheby S International Realty Rhodes Cerulean 01
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΚΛΑΔΕΣΜΥΚΟΝΟΣ

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπερνά για πρώτη φορά τη Μύκονο στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών

Κοινοποίηση

Την 1η πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος.

Ο οίκος Greece Sotheby’s International Realty προχώρησε στην δημοσίευση του 2ου market report για την κτηματαγορά κατοικιών πολυτελείας προσθέτοντας για πρώτη φορά στον κλάδο και ποιοτικές αναλύσεις και από άλλα 8 περιφερειακά γραφεία του δικτύου Sotheby’s International Realty στη Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα ανάλυσης του γραφείου της Αθήνας συνεργάστηκε με τα γραφεία Sotheby’s International Realty της Κυανής Ακτής στη Γαλλία, της Κροατίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Μαυροβουνίου, της Πορτογαλίας και της Αιγύπτου με στόχο να εμβαθύνουν σε περιφερειακό επίπεδο στα μοτίβα συμπεριφοράς των Ατόμων Υψηλής Καθαρής Θέσης (High Net Worth Individuals – HNWI).

Ταυτόχρονα, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και κάποια πρώτα ποσοτικά δεδομένα για την ελληνική αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όπου εξάγονται ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για την μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων κατοικιών πολυτελείας όσο και για το ευρύτερο πλαίσιο των αγοραστών με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ζήτηση παραμένει υψηλή στο πρώτο εξάμηνο

Ανοδικά κινήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 τόσο τα Αιτήματα Ζήτησης όσο και οι Επιτόπιες Υποδείξεις ακινήτων με το σχετικό δείκτη όμως να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα στο 12,2% έναντι 13% στο πρώτο εξάμηνο της περσινής χρήσης. Το συγκεκριμένο γεγονός αποδίδεται κατά κύριο λόγο: (1) στους απαιτητικούς αγοραστές οι οποίοι μετά τις πιο ελαστικές αποφάσεις της περιόδου της πανδημίας εμφανίζονται πιο αυστηροί στα κριτήριά τους και (2) στην υποχώρηση του αποθέματος σπιτιών «πρώτης γραμμής», ειδικά στην κατηγορία των παραθαλάσσιων (beachfront) πολυτελών κατοικιών μετά από 3 χρόνια πολύ αυξημένων όγκων συναλλαγών.

Το ποσοστό “κλεισίματος” βελτιώθηκε έναντι του 2022

Το ποσοστό «κλεισίματος» βελτιώθηκε ελαφρά στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με το 8,6% των υποδείξεων να καταλήγουν σε συμβόλαιο έναντι ποσοστού 7,2% στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Βέβαια τα ανωτέρω μεγέθη απέχουν αρκετά από τις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου 2021 όπου ο σχετικός δείκτης άγγιζε τα επίπεδα του 14,1%.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα σε τροχιά ανόδου

Σε επίπεδο ζήτησης η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπέρασε σε ζήτηση τη Μύκονο σημειώνοντας αύξηση στα Αιτήματα Ζήτησης κατά 25,8%. Την 1η πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος.

Η εικόνα σε 9 αγορές της Μεσογείου

Το ενδιαφέρον των παραμένει σταθερό στις περισσότερες αγορές

Στις περισσότερες αγορές της λεκάνης της Μεσογείου, το ενδιαφέρον των Ατόμων Υψηλής Καθαρής Θέσης (High Net Worth Individuals – HNWI) για πολυτελείς κατοικίες παραμένει σταθερό. Πιο συγκεκριμένα, τα γραφεία σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Κροατία δεν αναφέρουν κάποια μεταβολή στο μοτίβο ζήτησης από το 2022 στο 2023. Το Μαυροβούνιο είναι η μόνη αγορά που παρατηρείται αύξηση, ενώ τα γραφεία Sotheby’s International Realty στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Κυανή Ακτή αναφέρουν μείωση.

Η εκτιμήσεις για τη μελλοντική ζήτηση είναι θετικές

Σε σχετικό ερώτημα για τη μελλοντική ζήτηση κατοικιών πολυτελείας από HNWI η πλειοψηφία των γραφείων υπήρξε αισιόδοξη με αυτά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, του Μαυροβουνίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κροατίας να περιμένουν αύξηση στο ενδιαφέρον των αγοραστών. Τα γραφεία της Κύπρου και της Κυανής Ακτής αναμένουν ότι το μοτίβο ενδιαφέροντος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Οι δυναμική των επιμέρους αγορών

Υπάρχει ένα εμφανές ενδιαφέρον για πολυτελείς ακίνητα από ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Γερμανία (DE) και το Ηνωμένο Βασίλειο (UK) εμφανίζονται ως πηγές αιτημάτων (leads) σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, και της Κύπρου. Η Γαλλία (FR) δείχνει ενδιαφέρον για την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες (US) δείχνουν ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, συμμετέχουν στη ζήτηση σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο. Ταυτόχρονα, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ειδικότερα η Τσεχική Δημοκρατία (CZ) και η Σλοβακία (SK), εμφανίζουν ενδιαφέρον για τις αγορές της Αδριατικής: Κροατία και Μαυροβούνιο.

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της έρευνας και του 2ου Market Report, ο Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Greece Sotheby’s International Realty σημειώνει:

“Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά τα στοιχεία τεκμηριώνουν με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο “επιλεκτικών αγοραστών”. Βλέποντας ψύχραιμα και μακροσκοπικά την αγορά του 2020 – 2022 είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι πολλές αποφάσεις αγορών επιταχύνθηκαν και ήρθαν αρκετά πιο μπροστά σε χρονικό ορίζοντα. Αγοραστές που σκόπευαν να τοποθετηθούν στο 2023-2025 έκαναν πιο άμεσες κινήσεις με δεδομένο το ευρύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο. Έχοντας ξεκάθαρη εικόνα του πρώτου εξαμήνου της χρήσης μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το ενδιαφέρον υπάρχει και είναι έντονο, ωστόσο οι πωλήσεις κλείνουν για εκείνα τα ακίνητα που πληρούν όλα τα κριτήρια στο μυαλό ενός απαιτητικού αγοραστή. Ακίνητα μπροστά στη θάλασσα, ακίνητα στον – αυτόνομο πλέον – Αθηναϊκό προορισμό, ακίνητα σε πραγματικά μοναδικές τοποθεσίες στη νησιωτική ή ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ανωτέρω συμπεράσματα επιβεβαιώνονται και από τις σχετικές ποιοτικές αναλύσεις που πραγματοποίησε το γραφείο μας σε άλλα 8 περιφερειακά γραφεία του δικτύου Sotheby’s International Realty στη Μεσόγειο υλοποιώντας για πρώτη φορά μια τεχνοκρατική προσέγγιση τέτοιου μεγέθους για τα μοτίβα συμπεριφοράς των Ατόμων Υψηλής Καθαρής Θέσης (High Net Worth Individuals – HNWI).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πρώτη Συνεδρίαση του νέου Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ)

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων ευχαριστεί την ακτοπλοϊκή Εταιρεία Blue Star

Περισσότερα από 20 δισ. ευρώ ξόδεψαν την τελευταία 10ετία οι Βρετανοί για διακοπές στην Ελλάδα