Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη και η διαχείριση χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα, επηρεάζονται από τη διατροφή.
Η ΧΑΠ και το άσθμα χαρακτηρίζονται και τα δύο από φλεγμονή και απόφραξη των αεραγωγών, συστηματική φλεγμονή και μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Η υψηλή πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και σπόρων και λιπαρών ψαριών παρέχει στο σώμα πολλά αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά και μικροθρεπτικά συστατικά για την πρόληψη ή τη διαχείριση αναπνευστικών παθήσεων. Τα παρακάτω τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη γενική μας υγεία, βοηθώντας στο σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών και κυτταρικών υποδοχέων σε όλο το σώμα. Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ορμονών που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος, τη συστολή και τη χαλάρωση των αρτηριακών τοιχωμάτων και τη φλεγμονή. Πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός), φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο), ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα καρύδια), σπόρους λιναριού, λινέλαιο και φυλλώδη λαχανικά.
Βιταμίνη C
Με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, να επουλώσει πληγές και να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες.
Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, αρκετών ορμονών και χημικών αγγελιοφόρων, ενώ βοηθάει το σώμα να απορροφήσει τον μη αιμικό σίδηρο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η μεγαλύτερη πηγή διατροφικής βιταμίνης C, όπως τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, οι ντομάτες, οι φράουλες και τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών).
Πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες (π.χ. φαινολικό οξύ, φλαβονοειδή) έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία των ιστών του σώματος από το οξειδωτικό στρες, τις φλεγμονές και τις συναφείς ασθένειες, όπως καρκίνοι, στεφανιαία νόσο και αναπνευστικές παθήσεις. Τα περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν πολυφαινόλες, αλλά καλές πηγές περιλαμβάνουν μούρα, αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, σκόνη κακάο, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορους, αγκινάρα, κόκκινο κρεμμύδι, σπανάκι, ελιές και καφέ και τσάι.
Τροφές που προάγουν την υγεία του εντέρου
Η υψηλότερη πρόσληψη ζωικών τροφών, επεξεργασμένων, αλκοόλ και ζάχαρης σχετίζεται μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στο μικροβιακό περιβάλλον του εντέρου, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ωφελήσει το σώμα με πολλούς τρόπους, ένας από αυτούς είναι ότι βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής. Όλα τα φρούτα περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες. Ωστόσο, οι διαλυτές ίνες μεταβολίζονται πιο εύκολα από τα βακτήρια του εντέρου. Τα μαύρα φασόλια, τα σπαράγγια, η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, η γλυκοπατάτα, τα αχλάδια, τα σύκα, τα βερίκοκα και οι σπόροι λιναριού είναι παραδείγματα φυτικών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες.
jenny.gr