mykonostv.gr
Super Market 6
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα ΕΕΑ: Η ακρίβεια στα βασικά αγαθά προβληματίζει έξι στα δέκα νοικοκυριά

Κοινοποίηση

Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, σούπερ μάρκετ) εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο, τα έξι στα δέκα νοικοκυριά, με την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) στη δεύτερη θέση, αλλά αρκετά πιο χαμηλά από την πρώτη πηγή ανησυχίας.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων από τη νέα έρευνα της Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, για την πορεία της οικονομίας, την ακρίβεια, το πρόβλημα στέγης ενώ εξετάζεται και το θέμα της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές.

Απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας, ανησυχία για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης τους, προβληματισμός για τις τιμές των τροφίμων είναι ορισμένα από τα ευρήματα όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας.

Συγκεκριμένα δηλώνει:

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πάντα κοντά στη μικρομεσαία επιχείρηση και τον ελεύθερο επαγγελματία, εξέτασε διάφορα επίκαιρα θέματα της οικονομίας, της αγοράς και της πολιτικής μέσω έρευνας που διενέργησε η Pulse RC για λογαριασμό του. Από τα ευρήματα φαίνεται ξεκάθαρα η ανησυχία των ερωτηθέντων για το μέλλον της οικονομίας αλλά και της απασχόλησης τους καθώς και το πρόβλημα που υπάρχει λόγω της ακρίβειας, κυρίως στις τιμές των τροφίμων, κάτι που επηρεάζει αρνητικά όλο το επιχειρείν.

Προβληματισμό προκαλεί το συμπέρασμα ότι το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας ενώ αναδεικνύεται και το μεγάλο ζήτημα στον τομέα της στέγης με το 51% να απαντά ότι το θεωρεί πολύ και αρκετά σημαντικό πρόβλημα.

Ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και με το θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς το 33% δηλώνει ότι είναι δύσκολη και πολύ δύσκολη η διαδικασία επιλογής χρώματος.

Τέλος, σχετικά με τις ευρωεκλογές, σχεδόν οι μισοί (47%) συμμετέχοντες απαντούν ότι θα ψηφίσουν το ίδιο με ό,τι είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές ενώ το 15% απαντά ότι θα ψηφίσει με στόχο να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας είναι η ανάγκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών για επιπλέον στήριξη στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της οικονομίας.»

Η έρευνα

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2024 σε δείγμα 1.052 ενηλίκων, διερευνήθηκε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων όπως η οικονομία, οι επερχόμενες ευρωεκλογές, το πρόβλημα της στέγης, οι πρόσφατες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, τα θέματα των αγροτών, μαζί με τη διαχρονική εξέλιξη οικονομικών δεικτών, όλα μέσα από την οπτική των καταναλωτών και, ειδικότερα, των επιχειρηματιών / επαγγελματιών.

Η γενική εικόνα που καταγράφει έχει ως εξής:

  • Μείωση της ανησυχίας (σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2023) εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες: 50% ανησυχούν (από 54%), ενώ 48% δεν ανησυχούν (από 44%). Οι δύο επιλογές σχεδόν «ισοβαθμούν» (-2%), αν και αποτυπώνεται υψηλότερη ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών: 56% ανησυχούν και 42% δεν ανησυχούν (-14%).
  • Πιο αισιόδοξοι (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) αποτυπώνονται στον δείκτη αισιοδοξίας / απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 37% αισιόδοξα (από 34%) και 60% απαισιόδοξα (από 64%). Παραμένει πάντως αρνητικό το ισοζύγιο (-23%) και στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ανάμεσα στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες.
  • Αν και με χαμηλότερο ποσοστό (65% «πολύ σημαντικό», από 69%), οι αυξήσεις των τιμών και η ακρίβεια παραμένουν σημαντικό πρόβλημα σχεδόν για όλους (των αυτοαπασχολουμένων συμπεριλαμβανομένων).
  • Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market) εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο (έξι στα δέκα) τα ελληνικά νοικοκυριά με την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) στη δεύτερη θέση, αλλά αρκετά πιο χαμηλά από την πρώτη πηγή ανησυχίας.
  • Η στέγη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα (40% «πολύ σημαντικό», 11% «αρκετά») για τους περισσότερους από όσους απάντησαν ότι δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία (62%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες – που και εδώ, ο ένας στους τρεις απαντά ότι έχει ιδιόκτητη κατοικία.
  • Σχεδόν οι μισοί (47%) συμμετέχοντες απαντούν ότι θα ψηφίσουν στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, το ίδιο με ό,τι είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές. Ένας στους τέσσερις απαντά ότι θα ψηφίσει «θετικά», με κριτήριο «τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις» και μόνο το (μικρότερο αλλά όχι αμελητέο) 15% απαντά ότι θα ψηφίσει «αρνητικά» για να στείλει μήνυμα ή να τιμωρήσει. Παρόμοια είναι η σειρά των επιλογών και τα ποσοστά ανάμεσα και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες.
  • «Ούτε εύκολη-ούτε δύσκολη» είναι η επικρατούσα απάντηση στο πως βρήκαν την επιλογή χρώματος τιμολογίου. Ένας στους τρεις (33%) (λίγο ή πολύ) δυσκολεύτηκε να επιλέξει, ενώ ένας στους πέντε (20%) βρήκε τη διαδικασία (λίγο ή πολύ) εύκολη. Παραπλήσια ποσοστά αποτυπώνονται και μεταξύ των επιχειρηματιών / επαγγελματιών.
  • Γνωρίζουν τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες αγρότες και τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται, απαντά το 87%. H πλειονότητά τους (70%) τα αντιμετωπίζει θετικά, έναντι 17% που τοποθετείται αρνητικά! Αντίστοιχη, με μικρές διαφορές, είναι η εικόνα και στους αυτοαπασχολούμενους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

7 Δήμοι των Κυκλάδων συνυπέγραψαν την προσφυγή της ΚΕΔΕ για την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων

«Ένα ειλικρινές και πλατύ ευχαριστώ, για την τιμή να σας εκπροσωπώ στο Συμβούλιο των μεγάλων αποφάσεων»

Παπαστεργίου για γάμο ομόφυλων:Ένας υπουργός πρέπει να το συζητάει πρώτα στον κόλπο της κυβέρνησης