Τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας με εναλλακτικές πηγές της επιδότησης ζητά ο ΟΟΣΑ από την Ελλάδα. Όπως προτείνει στην τελευταία του έκθεση για τη χώρα μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να αντλεί κεφάλαια από τα έσοδα των ρύπων (πώληση δικαιωμάτων εκπομπών) για το σκοπό αυτό, στον ίδιο υψηλό βαθμό που το έπραξε μέχρι σήμερα.
Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, σχεδόν το 75% των εσόδων από τους ρύπους κατευθύνθηκαν στις επιδοτήσεις των καταναλωτών, αφήνοντας ένα πολύ μικρότερο ποσό για την πράσινη μετάβαση. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τουλάχιστον το 50% των εν λόγω πόρων πρέπει να στηρίζει την ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα, την εξοικονόμηση κτλ.
Μάλιστα, παρατηρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει ενσωματώσει μέχρι στιγμής στο εθνικό δίκαιο τη σχετική ρύθμιση, προκειμένου να μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα.
Ταυτόχρονα, ο οργανισμός θεωρεί πως η χώρα μας θα πρέπει σταδιακά να εξαλείψει τις υψηλές επιδοτήσεις που προσφέρει στα ορυκτά καύσιμα. Σε μια τέτοια περίπτωση το ενεργειακό κόστος των καταναλωτών ενδέχεται να αυξηθεί, άρα τίθεται το ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι επιδοτήσεις για τους ευάλωτους καταναλωτές αξιοποιώντας άλλες πηγές πλην των ρύπων.
Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι το μήνα που διανύουμε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφέρει εκ νέου επιδοτήσεις λόγω της αύξησης στην τιμή του ρεύματος. Αθροιστικά οι φετινές επιδοτήσεις αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο βάρος και μέχρι στιγμής τα έσοδα των ρύπων ήταν μια εύκολη λύση για να καλυφθεί.