Σημαντικός για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Ο μήνας ξεκινά με τις ανακοινώσεις για το ποσοστό αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ εντός του Μαρτίου αναμένονται και τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2023, σε μια στιγμή που όπως όλα δείχνουν μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης φλερτάρουν με την ύφεση
Τράπεζα Πειραιώς
• Αποεπένδυση ΤΧΣ
• Αποτελέσματα 2023
Εurobank, Eθνική & Alpha Βank
• 7/3 : ρυθμός ανάπτυξης 2023
• 8/3 : αξιολόγηση DBRS
• 15/3 : αξιολόγηση Moody’s
• 22/3 : υπουργικό συμβούλιο
Απόφαση αύξησης κατώτατου μισθού
Η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να βρίσκεται «σε μαρασμό» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεση της η JP Morgan ωστόσο οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά καταρρίπτοντας μάλιστα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Ο αμερικανικός επενδυτικός γίγαντας εντοπίζει τρεις αιτίες που οδηγούν σε άνοδο τις αγορές της Ευρώπης: Πρώτον οι επενδυτές είναι στραμμένοι προς το μέλλον και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για καλύτερες προοπτικές. Δεύτερον, τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης Τρίτον, τις τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού
Αιτίες ανόδου των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηριακών Αγορών
- Κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές
- Προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας
- Τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού
ΠΗΓΗ: JP Morgan
Πιο αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη σύμφωνα με την JP Morgan φιλοξενεί παγκόσμιες δυνάμεις με ευρωπαϊκή όμως σφραγίδα που εκτείνονται από τον κλάδο των ειδών πολυτελείας μέχρι καινοτόμους στον τομέα της υγείας και βασικούς παίκτες τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόκειται για ευρωπαϊκές εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης με μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό και ποιοτική ανάπτυξη. Μία ομάδα μόλις 11 εταιρειών που έφερε τον χρηματιστηριακό δείκτη Stoxx 600 στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του, καθώς ευθύνονται περίπου για το 50% των κερδών. Η Goldman Sachs έχει μάλιστα ονομάσει τις εταιρείες αυτές με τον νέο όρο GRANOLAS, ένας όρος που προκύπτει από τα πρώτα γράμματα των εταιρειών που στηρίζουν το ευρωπαϊκό «θαύμα».
Οι Granolas – Οι 11 ευρωπαϊκές εταιρείες που συντηρούν το χρηματιστηριακό «ράλι»
GSK, Roche, ASML,
Nestle, Novartis, Novo Nordisk,
L’Oreal, LVMH, AstraZeneca,
SAP, Sanofi
Αύξηση κατέγραψε ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο οποίος εξαιρεί το ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας στις ΗΠΑ. Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία προκάλεσαν ανακούφιση σε επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι ο πληθωρισμός επρόκειτο να επιταχυνθεί εκ νέου και να αναγκάσει τη Fed να αναβάλλει τις μειώσεις επιτοκίων για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με το υπουργείο Ανάπτυξης να κάνει λόγο για μειώσεις των αρχικών τιμών κατά 15% σε πάνω από 3.000 προϊόντα. Ωστόσο, Γωγώ Κατσέλη, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν τις τελικές τιμές στο ράφι για να δουν σε ποια είδη έχουν μειωθεί πραγματικά.
Έντονος ο προβληματισμός των επαγγελματιών για τις υψηλές προμήθειες που επιβάλλονται στις πληρωμές μικροποσών με κάρτα. Φαίνεται πάντως ότι οι τράπεζες έχουν στα πλάνα τους τη μείωσή τους τώρα που διευρύνεται η χρήση του πλαστικού χρήματος.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ