«Δύο είναι τα δεδομένα τα οποία δημοσίως έχουν κατατεθεί στο διάλογο και είναι τα εξής. Η πρώτη είναι η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να εισάγει νέα ήθη ως επικεφαλής μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή να πει στους βουλευτές του ότι μπορείτε να κάνετε αποχή, μπορείτε να πάτε για καφέ εκείνη την ημέρα και αυτό να υπονοεί ότι μπορεί και να ισχύσει και για υπουργούς, το οποίο θεωρώ πρωτοφανές. Το δεύτερο είναι η συγκροτημένη πρόταση νόμου που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ». Με την παραπάνω επισήμανση ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την προαναγγελία του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο μεταξύ ομόφυλων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Ο κ. Κασσελάκης παρέπεμψε στη δική μας πρόταση και είπε ότι θα αγωνιστούμε για να υπάρξουν οι ρυθμίσεις, οι απαραίτητες. Από εκεί και πέρα, το μόνο δεδομένο που υπάρχει είναι η δική μας πρόταση νόμου ως συγκροτημένη και γραμμένη στο χαρτί Εκεί θα έπρεπε να προηγείται η κυβέρνηση, η οποία έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Και από εκεί και πέρα υπάρχει και μια πρόθεση δηλωμένη από την κυβέρνηση. Και βεβαίως το μείζον πολιτικό γεγονός, διότι μείζον πολιτικό γεγονός δεν θα δημιουργήσει η στάση ενός ή δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μείζον πολιτικό γεγονός είναι ότι σχεδόν η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει δηλώσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ότι δεν θα ψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Εμείς περιμένουμε να τη δούμε και βεβαίως διατυπώνουμε την εκτίμηση, η οποία είναι αναντίρρητη νομίζω ότι εδώ διαμορφώνεται ένα πάρα πολύ σημαντικό προηγούμενο. Διότι αν σε δύο, τρεις, τέσσερις μήνες έρθει μια συμφωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν για να κυρωθεί για παράδειγμα, η πτέρυγα η οποία αυτή τη στιγμή του έχει κάνει καθαρό ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, θα αξιοποιήσει το προηγούμενο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών για να πει ότι υπάρχει ένα τετελεσμένο. Ποιο είναι το τετελεσμένο, θα του πούνε αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, όταν υπάρχει θέμα το οποίο εμείς το θεωρούμε πολύ σημαντικό, συνείδησης ή οτιδήποτε άλλο, θα απέχουμε, θα πηγαίνουμε βόλτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Το γεγονός ότι δεν έχουν έρθει οι πρόσθετες συμφωνίες κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα των πιέσεων των ομάδων στο εσωτερικό της ΝΔ που την «πιέζουν και την καθυστερούν» σύμφωνα με τον κ. Παππά. «Το δεύτερο όμως και σημαντικότερο είναι ότι τον καθιστά τον κ. Μητσοτάκη τον ίδιο επικεφαλής μιας α λα καρτ πλειοψηφίας, όχι μιας συμπαγούς πλειοψηφίας, η οποία μπορεί να πορεύεται και να συνεχίζει» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές» ότι είναι τεράστιος ο όγκος βουλευτών οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν. «Και το δεύτερο είναι, το οποίο ήταν εντυπωσιακό κι εγώ δεν το πίστευα όταν το είδα στη συνέντευξη τη συγκεκριμένη του κυρίου Μητσοτάκη, ότι αφήνει υπονοούμενα ότι μπορεί να ισχύσει το δικαίωμα στη βόλτα και για υπουργούς» συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για «διέξοδο της αποχής».
Παρόλα αυτά, η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν επηρεάζεται από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ξεκαθάρισε ο κ. Παππάς.
«Κάθε άλλο. Αν κάναμε κάτι τέτοιο, θα περιμέναμε στη γωνία, θα σφυρίζαμε αδιάφορα, Θα εξέπεμπε θολά μηνύματα ο Στέφανος Κασσελάκης. Εμείς καταθέσαμε μια πρόταση νόμου. Είναι μια πάρα πολύ δεσμευτική κίνηση πολιτική για ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξέρετε ποια θα ήταν η τετριμμένη συνηθισμένη στάση; Να κοιτάμε τον ουρανό αδιάφοροι, να λέμε, θα περιμένουμε μόνο και θα δούμε και να αφήνουμε τον κύριο Μητσοτάκη να βράζει στο ζουμί του» ανέφερε.
Σχετικά με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τη σχετική αναδίπλωση, ο κ. Παππάς ανέφερε τα εξής. «Εγώ δεν θα κρυφτώ. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε δουλειά για να βελτιώσουμε τις όποιες αρρυθμίες μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, θέλω να σας παραπέμψω στο γεγονός ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συνυπογράψει τη σχετική πρόταση νόμου. Δεν μιλάμε για μια πολιτική πρόταση. Μιλάμε για ένα επεξεργασμένο νομικό κείμενο, το οποίο θεωρούμε ότι είναι μια συνολική λύση για ένα ζήτημα το οποίο δεν θα έπρεπε να συζητάμε σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, ειδικά με αυτό τον τρόπο» ανέφερε και σημείωσε ότι τα κόμματα πάντα επιθυμούν να πηγαίνουν συντεταγμένα στις ψηφοφορίες.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε το αυτονόητο. Είπε ναι σε μια κατεύθυνση, για την οποία εμείς παίρνουμε την ευθύνη, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι κατ’ ανάγκη να την περιγράψουμε και να την διατυπώσουμε, ακόμα και σε ένα αναλυτικό νομικό κείμενο, όχι σε μια πολιτική πρόταση, που είναι πολλαπλώς πιο δεσμευτικό, επεξεργασμένο, τεκμηριωμένο με εισηγητική έκθεση και λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις νομικές παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση όμως, επαναλαμβάνω και εγώ το αυτονόητο, ότι θα περιμένουμε να δούμε και το τελικό κείμενο. Δεν ξέρω, μπορεί να υποχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης και να το ψαλιδίσει, να την κάνει “κολοβή” αυτή την νομοθετική παρέμβαση, για να κρατήσει στοιχειωδώς τη δική του επίφαση κυριαρχίας, δύναμης και ελέγχου της κοινοβουλευτικής ομάδας» προσέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Η νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ολιστική πρόταση, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, προστατεύει τα παιδιά βεβαίως και προστατεύει και τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να περάσουν μαζί τη ζωή τους. Είναι πράγματα αυτονόητα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, αλλά εδώ πέφτουμε όλοι μας επάνω σε έναν τοίχο, ο οποίος αφορά τις εσωτερικές αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες φαίνεται ότι είναι δομικές. Και θέλω να επαναλάβω με έμφαση ότι αυτή τη στιγμή αυτό που περνάει η Νέα Δημοκρατία, που έχει φιλοδοξία να πείσει 100 βουλευτές, άκουσον άκουσον, για την ορθότητα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι ένα προηγούμενο το οποίο αλλάζει τις πολιτικές συνθήκες και το πολιτικό σκηνικό» ανακεφαλαίωσε καταλήγοντας ο κ. Παππάς.
Πηγη:ΕΡΤ