«Φυσικό κατώφλι» της Ινδίας προς την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Ελλάδα, κατά την ομιλία του χθες στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 9ης ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue». Στις κοινές του δηλώσεις με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι, αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και υπογράμμισε τη στρατηγική σχέση που αναπτύσσουν.
Σήμερα 22/2 ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Βομβάη για επαφές με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων ενώ θα απευθύνει ομιλία στο ελληνο-ινδικό φόρουμ επιχειρηματικότητας με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects».
Στόχος του φόρουμ είναι να αναδειχθεί η ελληνική επενδυτική πρόταση, ενώ θα παρουσιαστούν και οι δυνατότητες για διμερή εμπορική συνεργασία.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ένας πολύ σημαντικός κλάδος αναμένεται να αναδειχθεί στο φόρουμ, που δεν είναι άλλος από τα πλεονεκτήματα της χώρας μας ως προορισμός οπτικοακουστικών κινηματογραφικών παραγωγών, ενώ από την αντίστροφη πλευρά, θα ενημερωθεί η ελληνική επιχειρηματική αποστολή.
Επιτόπου βρίσκεται μια πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή, η οποία και θα ενημερωθεί για τον πολύ εξελιγμένο κλάδο της ενέργειας, αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας από πλευράς του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και αντιστοίχως με το Ινδικό αλλά και από το ΕΒΕΑ και το αντίστοιχο ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι να υπάρχει εξέλιξη στον τομέα των επενδύσεων και οι ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν κλάδους, συνέργειες, συνεργασίες με τις ινδικές και σε επίπεδο τεχνογνωσίας, αλλά και επί της ουσίας, προκειμένου να εξελιχθεί αυτό το κομμάτι των επενδύσεων.
Το αποτύπωμα της χθεσινής πρώτης ημέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ινδία εκτιμάται ως εξαιρετικά θετικό. Η υποδοχή έγινε με όλες τις τιμές και οι πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και η στόχευση για το προσεχές διάστημα αποτυπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις των ηγετών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ σημειώνεται ότι μια πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στην Ινδία για να έχει επαφές και μίλησε για μια άλλη Ελλάδα η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει τεράστια πρόοδο και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις ενώ τόνισε ότι το 2024 αποτελεί έτος ορόσημο για τη Δημοκρατία λόγω των τεράστιων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαοί.
Ρεπορτάζ Γεωργία Σκιτζή
Πήγη:www.ertnews.gr